electricians3989.jpg

Entä jos jokainen insinööri ajattelisi joskus kuin taiteilija? 

 

Oman kuplan rikkominen haastaa aivot ja muokkaa asenteita. Siksi taideopinnot ovat Aallossa kaikkien ulottuvilla. 

Luovaa kirjoittamista, saarityöpajoja ja visuaalista ajattelua, mutta myös droneja, 3D-mallinnusta ja pelisuunnittelua. 

”Tässä täytyy olla koko ajan tuntosarvet ojennettuina, valmiina nappaamaan signaaleja ”, kuvailee professori Harri Laakso. Hän vetää Aalto-yliopiston kaikille avointen taideopintojen UWAS-kokonaisuutta, jonka puitteissa järjestettiin viime lukuvuonna noin 30 kurssia. 

”Perusidea on opettaa taiteellista toimintaa ja ajattelua ja tukea sillä lailla yliopiston monialaisuutta. Kurssien sisällöt on aina räätälöity niin, että kukin opiskelija voi lähestyä aihetta omasta pääaineestaan käsin”, Laakso selittää. 

UWAS-kursseille on osallistunut innokkaasti opiskelijoita kaikista Aallon kuudesta korkeakoulusta. Projektipäällikkö Juuso Tervo painottaa, että tarkoitus on rohkaista ja opettaa heitä katsomaan ilmiöitä laajasta vinkkelistä. 

”Photoshopin perusjutut voi opiskella Youtubestakin. Me voimme sen sijaan ottaa kurssin aiheeksi vaikka dronet, joita voi tarkastella ihan mielettömän monesta vinkkelistä: valokuvauksen, valvonnan, teknologian, kaupunkitilan ja niin edelleen.” 

Laakson mukaan UWAS-kurssien tärkeimpiä anteja on eri alan opiskelijoiden kohtaaminen yhteisen teeman ympärillä. 

”Työelämän projekteissa moni bisnesihminen ja insinööri työskentelee taiteilijoiden ja muotoilijoiden kanssa, joten on arvokasta, että yhteistyöstä on jo kokemusta. Opiskelijat ovat palautteissa kiitelleet myös sitä, että heidät kiskaistaan pois omista kuplistaan, viedään pois mukavuusalueiltaan ja haastetaan ajattelemaan uudella tavalla. Yksi Örön saarella järjestetylle työpajalle osallistuneista sanoi, ettei ole ikinä osallistunut mihinkään vastaavaan. Se, että voimme tarjota mieleenpainuvia kokemuksia, on ehkä tärkeimpiä juttuja näillä kursseilla.”

Infoboksi UWAS

  • Lukuvuonna 2016–2017 UWAS-kursseja järjestettiin 15. Niille osallistui yhteensä 222 opiskelijaa, joista 28 oli Kauppakorkeakoulusta, 19 Sähkötekniikan korkeakoulusta, 23 Insinööritieteiden korkeakoulusta, 68 Perustieteiden korkeakoulusta, 16 Kemian tekniikan korkeakoulusta ja 68 Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. 
  • Tänä lukuvuonna kursseja on 30. Kurssit on suunniteltu niin, että ne liittyvät laajempiin teemoihin, kuten aistimiseen, materiaaleihin, ympäristöihin, kertomuksiin ja teknologioihin. 
  • Tulevaisuudessa luvassa on kursseja muun muassa pelisuunnittelusta ja luovasta ohjelmoinnista. 
  • Työryhmä: professori Harri Laakso, projektipäällikkö ja tutkijatohtori Juuso Tervo ja suunnittelija Mari Partanen.
  • Lisätietoja: uwas.aalto.fi/