dollhouse9494_darker.jpg

Entä jos nukkekoti toimisi auringon voimalla? 

Sähköpaja on vuodesta toiseen Aallon suosituimpia kursseja. Se opettaa fukseille kädentaitoja, ongelmanratkaisua ja omiin kykyihin luottamista. 

Tietokoneet jyräsivät elektroniikkaharrastuksen jo 80-luvulla. Siksi valtaosa Sähköpajan opiskelijoista lähtee liikkeelle nollasta. 

”Moni ei kurssin aloittaessaan osaa kuvitella, miten hienoja lopputöistä tuleekaan. Kurssin tarkoitus onkin käytännön taitojen lisäksi opettaa fuksit ratkomaan ongelmia ja luottamaan omiin kykyihinsä”, sanoo Sähköpajaa pitkään luotsannut lehtori Kimmo Silvonen ja listaa opiskelijoiden taidonnäytteitä. 

”Aurinkopaneeleilla varustettu nukkekoti oli hauska. Paneelien tuottama energia varastoitiin superkondensaattoriin, josta saatiin käyttövoimaa hissiin ja moottoroituihin rullaverhoihin. Yksi mieleenpainuvimmista ja haastavimmista oli viime keväänä tehty pyörivä led-näyttö. Se koostui irrallisista ledeistä, jotka oikein ohjattuina muodostivat värillisen animaation, ikään kuin videokuvan.” 

Sähköpajalaisilla on käytössään muun muassa viisi 3D-tulostinta, laserleikkuri, jyrsin ja piirilevyjen valmistuslinja. Silvonen pitää tärkeänä, että opiskelijat pääsevät testaamaan erilaisia laitteita sekä piensarjavalmistustekniikoita. Niiden merkitys Suomen teollisuudessa kasvaa, kun Aasian massatuotanto korvautuu yhä useammin lähempänä käyttäjää räätälöidyillä tuotteilla. 

Sähköpaja tekee myös yhteistyötä Aallon yrittäjyysohjelma AVP:n kanssa. Tavoitteena on rohkaista ajatusta yrittämisestä organisaation sisällä. 

”Kaikkien ei tarvitse perustaa omia startupeja, vaan yrityksen sisällä voi pienemmällä porukalla kehittää ja testata uusia juttuja.”

Infoboksi Sähköpaja

  • Sähköpaja on sekä laboratorion ja työpajan yhdistelmä, että ensimmäisen vuoden opiskelijoille suunnattu kurssi. Kurssin aikana opiskelijat rakentavat ryhmätöinä elektroniikkalaitteita, joiden valmistamisessa käytetään ainakin elektroniikkapiirejä ja ohjelmointia, yleensä myös mekaniikkaa. 
  • Puolen vuoden mittainen kurssi on pakollinen elektroniikan ja sähkötekniikan sekä automaatio- ja informaatioteknologian koulutusohjelmissa, mutta se houkuttelee paljon opiskelijoita myös muilta Aallon tekniikan aloilta, sekä usein myös taiteen puolelta. 
  • Kurssilla painotetaan käytännön tekemistä, tiedonhakua ja eri alan osaajien yhteistyötä. Sähköpaja tekee yhteistyötä sekä Aalto Ventures Programin (AVP) että Design Factoryn kanssa. Sähköpajalla vierailee myös paljon koululaisryhmiä. 
  • Työryhmä: Kimmo Silvonen, Keijo Nikoskinen ja iso joukko kurssiassistentteja.