nanomaterial4603.jpg

Entä jos kaikki kemistit olisivat myös koodareita? 

Oman alan tarpeisiin räätälöity ohjelmointikurssi innostaa opiskelijoita. 

Havainnollinen, motivoiva, joustava – näin kemian tekniikan kandiopiskelijat kiittelevät reilu vuosi sitten aloitettua, heitä varten suunniteltua ohjelmointikurssia. 

”Havahduimme 2016 siihen, ettei kandiopintoihin kuulunut lainkaan pakollista ohjelmointiopetusta. ”Mietimme, että opiskelijoitamme voisi motivoida ohjelmointikurssi, jossa he saisivat ratkoa oman alansa juttuja””, selittää kurssista vastaava professori Antti Karttunen. 

Idea osoittautui oikeaksi: räätälöidystä kurssista tuli niin suosittu, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet aluksi mukaan. Ensi syksystä lähtien siitä tulee osa kandiohjelman pakollisia opintoja, sillä digitalisaatio muuttaa työelämää vauhdilla myös kemian tekniikassa. Kemian tekniikan prosessien mallinnuksessa koodaustaidot ovat jo välttämättömyys, mutta perusteiden osaaminen on valttia monessa muussakin tehtävässä. 

”Aikaisemmin hommat pystyi tekemään yhdellä ohjelmistolla, mutta nyt käytössä on usein monia – ja ne pitäisi saada keskustelemaan keskenään. Pienemmillä yrityksillä on harvoin erikseen koodareita, joten sen osaaminen voi olla iso valttikortti työmarkkinoilla”, Karttunen sanoo. 

Moni opiskelija on jo haka koodaamisessa, toiset eivät ole sitä kokeilleetkaan. Siksi lähiopetusta on tarjolla runsaasti, mutta siihen saa osallistua omien tarpeiden mukaan. Harjoituksissa luodaan ohjelmia, joilla lasketaan, käsitellään dataa ja piirretään kaavioita. 

”Ne ovat yksinkertaisia mutta konkreettisia juttuja, joiden kautta opiskelijat näkevät, miten moni asia voidaan tehdä koodaamalla helpommin ja nopeammin kuin vaikka Excelillä. Vaikka kurssi on lyhyt, opiskelijat edistyvät sen aikana valtavasti”, Karttunen iloitsee.

Infoboksi Programming in Chemical Engineering

  • Kuuden viikon mittainen kurssi Python-ohjelmoinnin perusteista 
  • Lähiopetusta kolmesti viikossa 
  • Koodausharjoitukset tarkistetaan automaattisesti CodeRunner-ohjelmistolla. 
  • Lähiopetuksen lisäksi tarjolla myös runsaasti verkkomateriaalia 
  • Kurssi on rinnastettavissa tietotekniikan laitoksen peruskurssiin. Näin ohjelmoinnista innostuneiden on helppo jatkaa opintojaan tietotekniikan laitoksen muilla kursseilla.